Friday 21 September 2007

Strazi pentru oameni. A project.

“Strazi pentru oameni” va fi tema principala in cadrul “Saptamanii Europene a Mobilitatii 2007”.
Redistributia spatiului pe strazi nu presupune ingreunarea vietii conducatorilor auto, ci doreste sa ofere alternative de deplasare acestora si imbunatateste calitatea vietii urbane in general.
In Europa, majoritatea locuitorilor vor sa promoveze modalitati de transport mai “prietenoase” cu mediul inconjurator. Multi sunt ingrijorati de calitatea aerului pe care il respira si considera poluarea aerului printre cele mai ingrijoratoare fenomene care degradeaza mediul inconjurator. Cei mai multi sunt in favoarea cresterii numarului asa numitelor “drumuri verzi” si sunt in favoarea traversarii cu alte mijloace de transport decat automobilul a autostrazilor, pentru a da un exemplu comunitatii locale din care provin si sa reduca astfel poluarea fonica.
Studiile de caz din intreaga lume au aratat ca este posibila reducerea spatiului acordat masinilor fara ca traficul sa fie congestionat pe strazile laturalnice. Dimpotriva s-a aratat ca decongestionarea traficului pe strazile principale a avut rezultate pozitive asupra mediului, facandu-l mai “traibil” in multe aspecte.

Adunare: Arcul de Triumf - Orele 16.00
Asa ca, in cadrul campaniei VELORUŢIA. O REVOLUŢIE PE DOUĂ ROŢI, proiect finanţat de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti, Asociaţia BATE ŞAUA SĂ PRICEAPĂ IAPA, în colaborare cu asociaţia KOMUNITAS şi grupul VELO-CITY, vor organiza sâmbătă, 22 septembrie O Zi fără Maşina Ta in Orasul Tau: o plimbare pe biciclete pentru a demonstra că există mulţi oameni în Bucureşti care vor să circule PE SOSEA fără maşină.
Adunare: Arcul de Triumf / Orele 16:00
Traseu: Arcul de Triumf – Bd. Kisseleff – Piata Victoriei – Calea Victoriei – Bd. Natiunilor Unite – Bd. Libertatii – Calea 13 Septembrie – Str. Uranus – Terasa E-Uranus
Defilare: in intervalul 17:00 – 18:00
Participantilor la plimbare li se recomanda sa isi “inarmeze” bicicleta cu flori, frunze si orice alt decor naturist, colorat si vesel.

La Terasa E-Uranus, se vor distribui borcane cu aer curat, nepoluat, pentru bucurestenii care se sufoca. Se vor face cateva proiectii video cu filme despre ce inseamna bicicleta in lume, avantaje si beneficii aduse de utilizarea ei ca mijloc alternativ de deplasare urbana. Toti cei care vor “merge” calare pe bicicleta, vor beneficia de intrare libera in seara respectiva.

Haida, puneti mana de la mana si curatati aerul asta. Macar once a year... :)

No comments: